Путин има све адуте у политичком покеру

05-10-2015 10:32:42 | | / vostok.rs |


Самит „Нормандијске четворке“ у Паризу доказао је једноставну истину — у међународној политици, која је слична покеру, све је повезано. У овој игри ни немачка канцеларка Ангела Меркел ни француски председник Франсоа Оланд немају кеца у рукаву.

„Док у јавности Меркелова и Оланд негирају било какву везу између сиријског проблема и украјинске кризе, иза затворених врата дипломате одавно траже неку врсту компромиса са Русијом. Улога и престиж Русије ће се повећати, а у замену ће Кремљ извршити одређене уступке у кризним питањима“, написао је политички аналитичар Бернд Ригерт за „Дојче веле“.

Почетком војне операције у Сирији, Русија је показала карте западним земљама, које немају никакве чипове да присиле Кремљ да промени своју политику.

Ригерт примећује да су се западне санкције Русију показале као неефикасне и да Путин, који се појавио као вешт тактичар, у овом тренутку има велики утицај на глобалну политичку сцену.

Аутор наставља наводећи да ће компромис између Запада и Русије бити обострано користан: улога Москве и њеног политичког ауторитета ће се повећати, а Кремљ би, у извесној мери, могао да одступи од свог става.

Сиријска криза би могла довести до колапса уједињене Европе, која је упала у политичку кризу након доласка хиљада миграната из земаља Блиског истока у ЕУ. Притисак је рођен на Западу, а Русија после интервенције у Сирији Кремљу доноси додатне поене, закључио је Ригерт.

„Русија наставља да играју политички покер. А ни Немачка канцеларка Ангела Меркел, ни француски председник Франсоа Оланд немају кеца рукаву“, написао у закључку Бернд Ригерт.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут