Медведев: Западне земље теже да ограниче учешће Русије у грађењу новог светског економског поретка

02-10-2015 05:38:55 | | / vostok.rs |


Премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев навео је да су покушаји да се у 21. век пренесу све конфронтационе грешке прошлог столећа изазвани тежњом да се ограничи учешће Русије у грађењу новог светског економског поретка.

Западне земље теже да ограниче учешће Русије у грађењу новог светског економског поретка, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Данас Русија заједно са целим светом пролази кроз сложен период. Оно што се дешава такође је свима одлично познато: пале су цене нафте, пао је курс рубље и, наравно, наша економија је већ годину и по принуђена да се супротставља западном санкционом притиску без преседана. Живимо и радимо у условима жестоког ограничења приступа спољном тржишту капитала“, рекао је Медведев током инвестиционог форума у Сочију.

Медведев је додао да је у много чему за Руску Федерацију практично „затворена и сфера технологије“.

„Али док је цене нафте, у принципу, тешко предвидети, цена наших политичких одлука од почетка је била позната, схватали смо да ће низ земаља, пре свега западних, вршити притисак на нас, како политички, тако и економски, и ми смо свесно изабрали овај пут“, рекао је руски премијер.

„Данас је такође јасно да покушаји да се у 21. век пренесу све конфронтационе грешке прошлог столећа имају дубље разлоге. Они су изазвани тежњом да се ограничи учешће Русије у грађењу новог светског економског поретка“, нагласио је он.