ОБЈАВЉЕН ДОСАД НЕПОЗНАТИ ИНТЕРВЈУ ЈОСИФА БРОДСКОГ

28-10-2013 11:11:15 | | / mojenovosti.com |

Руски портал Цолта.ру објавио је досад непознати интервју Јосифа Бродског из јуна 1972. који је будући нобеловац дао првих дана након што је допутовао из Совјетског Савеза у који се никад више неће вратити, нити га посетити.

До последњег дана запис интревјуа је чуван у архиви Елизабете Маркштејн, аустријске слависткиње,преводиоца и историчара књижевности, која је заједно са својим супругом Хајнцом Маркштејном,новинрем и писцем, разговарала с пенсиком.
Интревју је објављен убрзо након што је Елизабете Маркштејн преминула 15.октобра ове године.

Аудио запис разговора који су с Бродским водили Елизабета и њен муж Хајнц Маркштејн (1924-2009) су сачувани.

Све до последњих година свог живота Елизабета је желела да се овај разговор обајви. Јер се ради првом опширном књижевном интрвјују Бродског не само на Западу него уопште у његовој биографији који се одликује изузетно високим нивоом отворености и шририном тематског круга који захвата.

Интревју садржи поред уникалне фиксације првог утиска Бродског о сучељавању са нечим што је пријатно називати“западна потрошачка цивилизација „ и његова искрена мишљења о појединим колегама, савременим совјетским песницима, посебно из њему блиског и драгог круга „ахматовске сирочади „ и лењинградске књижевне авангарде 1960-1970-их година.

Ево неких оцена које је Бродски у том интевјуу у јуну 1972. у Бечу дао о песницима, својим савременицима.

Ољег Чуноцев :„Апсолутни еклектик, не сувише високог квалитета „.

За Наума Котржавина је рекао да је „лош песник „, а Владимира Унфлада је похвалио („Веома обдарен“), није престрог ни према Михаилу Јернину („Писао у почетку занимљиве песме, сав у духу традиције Хљебњикова „).

За Јевгенија Рејна је написао да је „човек већ од нечега сломљен „, док је Антонија Најмана окарактерисао нимало нежно :“Он више не разликује шта је у његовим стиховима његово, а шта туђе.“

Јевтушенко је песник лош, а песме Вознесенеског су увредљиве за очи

Бродки у овом интервјују није штедео ни два у то време популарна, могло би се скоро рећи државна, високо тиражна песника у Совјетком Савезу, Јевгенија Јевтушенка и Андреја Вознеснског.

„Јевтушенко?-Знате није то баш тако просто.Он је, коначно песник врло слаб.А као човек је још гори.То је једна огромна фабрика за производњу самог себе. Али је ипак с моје тачке гледишта он много бољи од рецимо, Вознесенског. Јер Јевтушенко је у свим својим иступањима човек отворен.И он не избацује из себе Артиста.Он не изиграва неког великог ументика.Његове песме се могу одбацити просто као недочитане,и тако даље, и тако даље...

А што се Вознесенског тиче, о њему имам један те исти утисак :он ми једноставно делује физички одбојно.То јесте, кад погледаш његове стихове,то постаје увредљиво за очи.И за очи и за све остале органе и чула којима се перципира текст.То се прима као нека врста увреде....“

Бродски се у овом интревју у потпуности сложио с тим да се може назвати совјетским песником.

Живи се због шопинга

О свом емигрантском животу који му предстоји, Бродски је рекао:
“Кад погледам уоколо, постаје ми нејасно због чега живим.То је посебно изражено у овој средини. Неразумљиво.Добија се утисак да се живи због шопинга. „

Важно је поменути једно од кључних расуђивања у овом интевјуу –однос среће и страдања у животу човека и стваралаштву уметника.

Разгледница из Венеције:“ Не могу ноигде да се скрасим „

„Из Беча је Бродски отпутовао у Лондон.Нисам очекивала писма од њега.Крајем 1972. стигла је девојчицама и нама разгледница из Венеције којом нам Бродски честита Божић и Нову годину.

„Можете замислити како сам овамо доспео. И то због тога што не могу нигде да се скрасим, “ наводи Елизабета Маркштејн у белешци уз интервју са Бродским који је чекао 41 годину на публиковање, а објављен десатк дана након њене, а 17 годна после песникове смрти.