Путин: Русија не намерава да се потпуно увлачи у сиријски конфликт

30-09-2015 05:06:49 | | / vostok.rs |


Русија је заинтересована за удруживање свих заинтересованих земаља у борби против тероризма, изјавио је руски председник Владимир Путин и предложио им да се прикључе раду информативног центра у Багдаду.

Према његовим речима, Русија не намерава да се потпуно увлачи у сиријски конфликт, а подршка сиријској армији ће се остваривати из ваздуха.

Руски председник је нагласио да борба против тероризма треба да буде вођена у оквиру резолуција Савета безбедности УН или на молбу земље која тражи ту врсту помоћи.

Он је изразио наду да ће однос Башара Асада према решавању сиријске кризе бити активан и флексибилан, те да је сиријски председник спреман за дијалог с опозицијом.

Русија жели и сматра могућим обједињавање свих заинтересованих земаља за борбу против тероризма и предлаже да се прикључе раду информационог центра у Багдаду.

„Ми сматрамо да је могуће и потребно да се обједине напори свих заинтересованих држава у борби против међународног тероризма и започне заједнички рад у складу са Повељом УН. Предлажем у првој фази заинтересованим државама, пре свих земљама региона, да се прикључе раду међународног информационог, а касније координационог центра у Багдаду. Сви наши партнери ће бити информисани о плановима и акцијама Русије у Сирији“, рекао је Путин.

Руски председник је саопштио да ће подршка сиријској војсци бити извођена из ваздуха, без учешћа у копненим операцијама.

„Наше акције ће се изводити строго у задатим оквирима. Као прво, ми ћемо подржавати сиријску војску искључиво у њеној законитој борби против терористичких група. Као друго, подршка ће се изводити из ваздуха, без учешћа у копненим операцијама. И под три, таква подршка биће временски ограничена на рок спровођења офанзивне операције сиријске војске“, рекао је Путин на седници са члановима Владе.