Србски железничари посетили Русију

28-09-2015 04:26:20 | | / vostok.rs |


Представници Акционарског друштва за превоз путника „Србија воз“ посетили су руско предузеће „Метровагонмаш“.

Обе стране су размотриле актуелна питања везана за испоруку дизел моторних возова Србији у оквиру уговора између „РЖД Интернешенела“ и „Железница Србије“. Такође супроверили и како тече производња првих возова.

У складу са договорима, руска страна ће испоручити Републици Србији 27 најновијих дизел моторних возова производње компаније „Метровагонмаш“ у укупном износу око 100 милиона долара.

У оквирима споразума предвиђена је и испорука резервних делова у износу од 2,6 милиона долара.

На територији Србије већ се успешно користи 12 возова тог типа. Дизел моторни возови развијају брзину до 120 километара на сат и произведени су специјално за колосек 1435 мм.

„Метровагонмаш“, у сагласности са „РЖД Интернешенел“, почео је да израђује возове пре уговорних рокова. На тај начин, прва испорука ће бити већ у децембру 2015. године (уместо у марту 2016. године).

Србски гости су, такође, посетили Ситуациони центар за управљање путничким превозом „ФПК“ о. а. д. где су их детаљно упознали са системом мониторинга саобраћања путничких возова и његовим могућностима за старање о безбедности у саобраћају, као и са праксом да се реагује на догађаје који захтевају неодложно доношење одлука.

Овај центар, који функционише од 2012. године, размењује информације са Ситуационим центром за мониторинг и управљање ванредним ситуацијама „РЖД“ и контролише саобраћање путничких возова на читавој територији Руске Федерације, као и на иностраним рутама.