Новак: Када не иде, сетим се ко сам и одакле долазим

28-09-2015 03:25:08 | | РТРС/ vostok.rs |


Често кад се нађем у тешким тренуцима у мечу, када није све идеално, присетим се ко сам, одакле долазим и где идем, открио је Новак Ђоковић младим србским тенисерима. Када имате тај унутрашњи мир и самоувереност, можете да спроведете шта год пожелите на терену, рекао је најбољи тенисер света.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, у разговору са младим србским тенисерима, открио је да је први пут пожелео да узме рекет у руке када је на телевизији видео легендарног Американца Пита Сампраса како осваја једну од седам титула на Вимблдону.

„Кренуо сам из чисте емоције, јер сам гледао меч на телевизији. Играо је Пит Сампрас, освојио је тада вимблдонску титулу. Никад нисам раније видео ни лоптицу, ни терен, али ме је то заинтригирало. Замолио сам оца да ми купи рекет и тако је све кренуло“, рекао је Ђоковић у разговору са младим играчима, који је организовао Тениски савез Србије.

Он је будућим тенисерима поручио да морају да знају ко су и одакле долазе и буду по нечему препознатљиви.

„Често кад се нађем у тешким тренуцима у мечу, када није све идеално, подсетим се тога. Присетим се ко сам ја у ствари, зашто сам тенисер, где ја идем. То су кључне ствари које би свако од вас требало да постави, у моментима кад стасавате, изграђујете карактер, пролазите кроз пубертет. Када имате тај унутрашњи мир и самоувереност, можете да спроведете шта год пожелите на терену“, објаснио је 28-годишњи тенисер.

У животу је све могуће, ако стварно верујете у то, ако поштујете и изграђујете карактер у односу на праве животне вредности, на које вас упућују ваши родитељи и породица, која је стуб свега, истакао је Ђоковић.

Новак је младим тенисерима рекао да увек поштују ривала, упркос борби нерава, позитивних и негативних емоција на терену. Том приликом присетио се овогодишњег финала Ролан Гароса, које је изгубио од Швајцарца Стана Вавринке.

„Када смо завршили финале које сам изгубио, пришли смо један другом и загрлили се. Играо сам двадесетак гренд слем финала и ниједном после меча није било такво поздрављање. Емоција коју сам доживео на церемонији је била таква да је никад пре нисам проживео. Нас двојица смо пријатељи ван терена, иако смо ривали, иако се боримо за један од најпрестижнијих турнира на свету“, рекао је Ђоковић.

Говорећи о основним принципима, којих се морају придржавати на путу ка врху светског професионалног тениса, Ђоковић је као најважнију ствар истакао љубав према тенису.

„Страст коју осећате не само када идете на турнире, већ и на тренинге, сваки пут када треба да ударите тениску лоптицу. Задовољство које вам то причињава треба да вам буде главни извор снаге и воље да играте овај спорт“, казао је он.

Ђоковић је открио начин на који се превазилази трема, страх и појачане емоције приликом важних мечева, кроз које пролази сваки играч.

„То се ради стрпљењем, вером у себе и у своје способности, фокусирањем на суштину и почетак ваших каријера и на питање због чега сте почели да се бавите тенисом, а то је због тога што сте сами то желели. Родитељи су жртвовали доста тога да бисте живели свој сан и играли тенис. Волите га, из те искрене емоције сте кренули са тренинзима. Исто је било и у мом случају“, закључио је Ђоковић.

Искра