Лавров верује у договор Путина и Обаме

28-09-2015 03:08:34 | | / vostok.rs |


У Њујорку је, у оквиру Генералне скупштине УН одржан састанак шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија. Теме разговора биле су борба против Исламске државе и сиријска криза, пренео је телевизијски канал „Русија 24“.

„Верујем да су позиције Русије и САД у вези са Сиријом прилично блиске јер је Џон Кери потврдио да је главни циљ коалиције коју предводе САД борба против терориста, а то је и наш циљ“, рекао је Лавров новинарима после састанка.

„Једино што не успевамо да ускладимо у овом тренутку јесте практична реализација тог нашег заједничког циља. Наш став је да то треба спроводити на темељима Повеље УН, уз сагласност одговарајућих држава, уз подршку Савета безбедности УН. Став САД је да њиховој коалицији није потребна таква подршка са стране, односно од Савета безбедности УН, а то је, по нашем мишљењу, нарушавање међународног права“, нагласио је Лавров.

Према његовим речима, ипак постоји жеља за сарадњом, како на дипломатском, тако и на војном плану.

„Мислим да што се чешће и више ти разговори буду водили на професионалном нивоу, то ће бити лакше решавање сложеног проблема који стоји пред свима нама. И велике наде Џон Кери и ја полажемо у сутрашњи састанак председника (Русије и САД, Владимира Путина и Барака Обаме). Надам се да ћемо моћи да разговарамо отворено и да пронађемо пут да кренемо напред“, рекао је Лавров.

Пред почетак разговора Лавров је изјавио да је у Багдаду формиран центар за координацију деловања с партнерима из Ирака, Ирана и Сирије ради борбе против опште претње међународног тероризма.