Почела истрага о Блатеру и Платинију

27-09-2015 11:07:47 | | / vostok.rs |


Истрага против председника Међународне федерације фудбалских асоцијација (ФИФА) Џозефа Сепа Блатера и шефа Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) Мишела Платинија који је кандидат за место председника ФИФА, почела је у комитету за етику ФИФА.

Према подацима „Гардијана“, Мишел Платини би могао бити привремено одстрањен са функције у наредних неколико дана. Истрагу против чиновника ФИФА спровешће председник истражне палате комитета за етику Корнел Борбели у сарадњи са државним тужилаштвом Швајцарске.

Како пише „Гардијан“, ако резултат истраге буде неповољан по њега, он ће аутоматски бити искључен из трке за место шефа ФИФА. Очекује се да ће комитет за етику испитати Блатера и Платинија у наредним данима, пре него што изнесе податке о привременом удаљавању са функције.

Ако председник УЕФА не буде удаљен, предстоји му да прође специјалну проверу у комитету за етику до краја октобра — до тог рока потребно је да објави кандидатуру за председника ФИФА и добије подршку најмање пет асоцијација. Ако као резултат истраге буде одстрањен Блатер, он ће, по свему судећи, напустити своју функцију сада, а не у фебруару.

Блатер се сумњичи да је незаконито уплатио 2 милиона швајцарских франака председнику УЕФА Мишелу Платинију. Платини је изјавио да добијених 2 милиона швајцарских франака представљају плату по уговору са УЕФА.