Русија ће снабдевати гасом Украјину током зиме

26-09-2015 11:35:10 | | / vostok.rs |


Представници Русије, Украјине и Европске комисије постигли су договор о снабдевању Украјине гасом током зиме, али завршни документ још увек није потписан.

Украјински министар за енергетику Владимир Демчишин рекао је да ће споразум за најкасније недељу дана бити потписан и објаснио да се то сада није десило јер документацију морају да „прегледају адвокати“.

Договор о гасу су парафирали руски министар енергетике Александар Новак, његов украјински колега Владимир Демчишин и комесар Европске уније за енергетску унију Марош Шефчович.

„Велики успех: договор о гасу парафирале Руска Федерација, Украјина и Европска комисија“, написао је Шефчович на свом налогу на Твитеру.

Договор, који је постигнут након вишемесечних преговора, гарантује да ће Украјина бити снабдевена гасом до марта следеће године, навео је Шефчович.

Спорови између Русије и Украјине о снабдевању гасом су у прошлости доводили до прекида у снабдевању тим енергентом, а током једног таквог прекида 2009. године је дошло и до проблема у испоруци руског гаса земљама Европске уније.

Русија и Украјина су прошле зиме постигле договор о ценама гаса, али је тај споразум касније истекао.

Нови разговори о сличном споразуму су започети у марту.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут