Москва негира координацију са Сиријом и Ираном

26-09-2015 10:57:59 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије у Ираку негирала је саопштење да руска, сиријска и иранска војска формирају координациони центар за борбу против терористичке организације Исламска држава у Багдаду.

У петак су амерички медији, позивајући се на податке западних обавештајаца, пренели да је у Багдаду формиран координациони центар у којем су руски, сиријски и ирански војници који покушавају да се са шиитима договоре о заједничкој борби против Исламске државе.

У међувремену је саопштено да је при главном штабу Војних снага Израела образован координациони центар за сарадњу с Оружаним снагама Русије у Сирији. Касније је премијер Израела Бењамин Нетанјаху изјавио да се с председником Русије Владимиром Путином договорио о стварању механизма координације израелских и руских војника у вези са Сиријом.

Широка експанзија ове терористичке организације, која је освојила знатан део територије Ирака и Сирије, постала је један од главних светских проблема прошле године. Организација, према подацима ЦИА, има око 30.000 бораца, а на освојеним територијама формирала је калифат, тежећи да даље осваја територију.

Ирачка обавештајна служба је саопштила да је међу борцима Исламске државе уочила озбиљан сукоб који би могао да доведе до раскола у организацији.