У Државној думи хоће да туже Би-Би-Си

26-09-2015 10:55:22 | | / vostok.rs |


Материјал рускојезичне верзије сајта радио-телевизије, у којем је Споменик совјетском војнику ослободиоцу у Берлину назван „гробом незнаног насилника“, изазвао је узбуну на друштвеним мрежама, а руски посланик Александар Сидјакин затражио је од главног тужиоца Русије да покрене истрагу.

„Пажњу ми је привукао натпис који подсећа на то да су совјетски војници спасили европску цивилизацију од фашизма. Али за неке у Немачкој овај споменик повод је за друге успомене“, написала је дописница Би-Би-Сија Луси Еш у тексту објављеном на сајту корпорације.

Текст је написан поводом објављивања дневника совјетског официра Владимира Гелфанда у којем поручник прича о „одсуству реда и дисциплине“ у Црвеној армији и о томе како су његови другови наводно опколили и заробили немачки женски батаљон. Аутор чланка цитира низ успомена Гелфанда и неколико других извора, наводно сведока „масовног силовања“ немачких жена.

Објављивање материјала већ је изазвало талас негативних реакција на друштвеним мрежама— рускојезични корисници Твитера попели су на врх сајта хаштаг #ПозорБиБиСи.

Руска служба Би-Би-Сија у међувремену је удаљила пост с Твитера и пратећи потпис испод фотографије на свом сајту, упутивши извињење. Материјал о наводним „масовним силовањима“ немачких жена са сајта Би-Би-Сија није удаљен.