Албанска мафија зарадила милионе на кријумчарењу миграната

26-09-2015 07:53:44 | | / vostok.rs |


Организоване криминалне групе Албанаца и ирачких Курда се боре око тржишта миграната, које је постало исплативије од кријумчарења дроге и оружја, пише „Фигаро“.

Албанске банде, које кријумчаре сународнике и становнике Косова, добиле су на снази у последњих четири-пет година, због чега су порасле тензије, оцењују саговорници француског листа.

„Енглези, за које су они праве црне овце, страхују од ширења ове дијаспоре у којој професионални криминалци из хотелских соба вуку конце и шире криминалне активности на обијање станова и крађу возила“, каже саговорник листа.

Криминалне групе ирачких Курда пребацују новац преко „Вестерн јуниона“ у западну Азију или улажу у некретнине и ноћне локале у Лондону, а Албанци парадирају у огромним аутомобилима, наводи лист. „И овде један део (плена) одлази за Албанију, али је тешко да се (томе) стане на пут због лоше правне сарадње између Париза и Тиране“, каже саговорник Фигароа. Лист констатује да новац, као у Средњем веку, прелази из руке у руку до Албаније.

Против кријумчара из Албаније полиција користи исте методе као против трговаца дрогом — софистициране начине праћења и прислушкивања. Француска полиција је у првој половини 2015. године запленила 4,5 милиона евра у вилама, на банкарским рачунима и осигурању у које су кријумчари пребацили новац. О размерама ове трговине говори и податак да је гранична полиција ове земље од јануара раскринкала 191 филијалу, што је за 17 одсто више него у 2014. години. Подигнуте су оптужнице против 1.350 организатора, кријумчара и њихових помагача, али то није зауставило нове криминалне групе.

Франк Дерсен, градоначелних места у близини Данкерка, каже да су му „више пута претиле особе тако што су ми показивале оружје за појасом испод мантила… Дању и ноћу их гледам како одлазе и долазе у пуној брзини у великим енглеским аутомобилима. Пред мојим очима отварају гепек из кога излази један или два мигранта“.

„Бизнис“ са мигрантима је постао најуноснији од свих криминалних активности, констатује Фигаро. У Калеу, на северу Француске, где се налази камп са избеглицама, два организатора и један кријумчар који су ухапшени прошлог јуна, за неколико недеља скупили око 350.000 евра кријумчарећи Албанце, Иранце и Ирачане које су сместили у околне хотеле пре него што су их пребацили у комбију за Велику Британију уз помоћ британских саучесника. Гранична полиција је пре тога ухапсила албанску криминалну групу која је превозила мигранте у камионима. „Плаћали су између 6.000 и 7.000 евра по особи“, објаснио је француски полицајац. Ова група је са Балкана до Француске пребацила око 300 особа у камионима, што је кријумчарима донело зараду од 2 милиона евра, сваком по 400.000.

Криминалне групе су прилагодиле оперативне методе тако да измакну полицијској контроли, мање су и ефикасније. Поделиле су територије, контролишу паркинге и ауто-путеве, а између њих неретко долази и до оружаних обрачуна, пише француски лист.