Ушаков: Није тачно да је Путин тражио састанак с Обамом

26-09-2015 10:46:49 | | / vostok.rs |


Изјаве Вашингтона да је председник Руске Федерације Владимир Путин тражио сусрет с председником САД Бараком Обамом нису истините, америчка верзија је изопачена, изјавио је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков. Он је нагласио да Руска Федерација не одустаје од предложеног контакта са САД и да се залаже за стални дијалог на највишем нивоу.

„Обично припрема за сусрете овог типа и за контакте на највишем нивоу уопште протиче иза затворених врата, уз учешће дипломатских канала. У јавност се, по правилу, детаљи те припреме не износе. Ипак, одједном је америчка страна одлучила да изложи своју верзију, која на изокренут начин представља оно што се дешавало у дипломатској кухињи уочи њујоршког контакта председника Русије и САД. Због тога сам приморан да испричам шта се заиста догађало“, рекао је Ушаков новинарима.

Он је рекао да изјава портпарола Беле куће Џоша Ернеста да је наводно председник Русије тражио овај сусрет и више пута молио да он буде организован — „не одговара стварности“.

„Подсетићу на нашу принципијелну позицију: не одустајемо од предложених контаката, генерално смо за одржавање сталног дијалога на највишем нивоу, утолико пре што има о чему да се разговара, много је ’горућих тема’ у којима је неопходно трагање за заједничким решењима, трагање за компромисима. Узимајући то у обзир, Американци су знали да ми нећемо одговорити одрично ако Обама пожели да одржи радни састанак у Њујорку (и предложио је да се одржи). Краће речено, пре неколико дана, 19. септембра управо је од администрације стигао предлог о разматрању две конкретне могућности одржавања састанка председника у Њујорку“, рекао је помоћник руског председника.

„Први предлог је био уторак, 29. септембар, и понедељак, 28. септембар. Ми смо одговорили потврдно, одабравши прву варијанту, 28. септембар, оријентационо у 17.00 часова“, рекао је Ушаков.

„Председници се одавно нису састајали, а има много горућих тема за разматрање. Мислим да ће о резултатима тог сусрета како америчка, тако и руска страна информисати новинаре преко својих прес-служби“, рекао је Ушаков.

Он је навео да ако амерички представници буду хтели да сазнају и друге детаље припреме у Њујорку, они могу да се распитају код америчког државног секретара Џона Керија, који је у току ко је, како и када иницирао могућност одржавања оваквог сусрета.

„Хтео бих да нагласим да ми од америчких партнера очекујемо тактичнији и професионалнији однос према изјавама ове врсте“, закључио је Ушаков.