„Турски ток“: Геополитика за Москву, економија за Анкару

23-09-2015 09:57:21 | | / vostok.rs |


У Москви се 23. септембра свечано отвара Сaборна џамија, а церемонији ће између осталих присуствовати председник РФ Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Очекује се да ће током билатералног састанка Путин и Ердоган разговарати о ситуацији у Сирији.

Турски политички аналитичар, професор на Университету ТОББ Тогрул Исмаил каже да је став Русије јасан: Москва и даље жели да Асад учествује у решавању кризе.

Исмаил каже да Турска сматра Асадов режим тоталитарним и недемократским, па инсистира на његовом рушењу. Али по речима аналитичара, заједнички именитељ ипак постоји: Русија и Турска се залажу за стабилизацију региона и могле би да превазиђу одређене неспоразуме.

Говорећи о „Турском току“ Исмаил је подвукао да „Русија гледа на тај пројекат пре свега са геополитичког становишта, док Турска — са економске тачке гледишта. Он каже да су преговори привремено обустављени због предстојећих парламентарних избора али ће питање реализације тог пројекта сигурно бити на дневном реду током састанка у Москви.

„Руско-турски односи се не своде искључиво на сиријско питање и ’Турски ток‘“, каже Исмаил.

По његовом мишљењу, Русија је традиционални партнер Турске и проширивање сарадње је у обостраном интересу. Важну улогу играју и пријатељски односи двојице председника.