Долар ће се изједначити са евром за годину дана

20-09-2015 09:57:47 | | / vostok.rs |


Долар би требало да ојача и изједначи се са евром у наредних годину дана, јер је америчка Управа федералних резерви (Фед) и даље на курсу подизања каматних стопа, иако се ове недеље није одлучила за акцију, процењује инвестициона компанија „Принципал глобал инвеститорс“.

„Америчка валута ће вероватно у истом периоду порасти на 125 јена“, тврди Џим Мекохан, генерални директор ове компаније, која управља активама вредним 350 милијарди долара, преноси њујоршка агенција „Блумберг“.

Фед је на овонедељном састанку одлучио да не подиже каматну стопу на задуживање, због превирања на финансијским тржиштима и раста ризика од успоравања глобалне привреде.

„Очекујем да ће у наредних годину дана бити великог притиска на евро и да би долар могао поново да се изједначи са европском валутом“, изјавио је Мекохан и додао да ће Европска централна банка и Централна банка Јапана вероватно повећати монетарне подстицаје у настојању да подупру инфлацију.

Вредност америчке валуте је у петак ујутру на Лондонској берзи била 1,1402 евра, што је за 8,0 одсто испод 12-месечног максимума од 1,0458 евра од 16. марта ове године.

Последњи пут када се вредност долара изједначила са евром било је у децембру 2002. године, а према анализи „Блумберга“, постоји 17 одсто шанси да ће у наредних годину дана долар достићи исти ниво.

„Фед ће вероватно у децембру подићи каматне стопе, иако је могуће и одлагање подизања до првог квартала 2016. године, ако та институција настави да брине да јачање долара може угрозити извоз“, изјавио је Мекохан.