Кијевска црна листа новинара - збогом демократијо

19-09-2015 06:07:27 | | / vostok.rs |


Италијански новинар и политичар Алесандро Бертолди, који се нашао на последњој црној листи украјинске Владе, мишљења је да санкционисање новинара, поред других појединца и компанија, представља кршење западних идеала слободе говора које Кијев воли да проповеда.

Бертолди је рекао за италијански Спутњик да санкције против њега и других новинара представљају напад на слободу штампе, и да ће изазвати раздор администрације у Кијеву и западних влада.

„Ово је веома озбиљно, то је капија за излаз демократије. Мислим да је ово кључни корак не само за Европску унију, већ и САД — који себе сматрају шампионима демократије и моралности — који ће променити политику према кризи у Украјини“, рекао је за новинар који је, поред писања колумне за „Ђорнале“ и друге италијанске новине, такође председник студентског крила политичке странке Форца Италија.

Бертолди је објаснио зашто недавно проширење кијевске црне листе на представнике медија открива неспремност Кијева да се придржава европских идеала.

„Новинарство није само професија, то је гаранција да су људи на одређеној територији рекли истину, и да се шири вест о томе шта се дешава“, рекао је Бертолди, који је био независан посматрач референдума о статусу Крима у марту 2014. године.

„Све ово показује недостатак поверења у демократију и слободу изражавања на Западу. Многи људи на овом списку представљају (одређене) сфере, укључујући политику, медије и владине агенције, укључујући и оне западне компаније унутар Европске уније“, рекао је Бертолди.

Одговарајући на оптужбе Кијева да су он и други европски политичари и новинари на листи санкција „марионете“ руске владе, Бертолди је рекао да је листа већим делом манифестација страха Кијева да истина о украјинској кризи може бити представљена западној публици.

„Верујем да су речи оружје, како нас историја и учи. Верујем да је страх изазван мојим поступцима. Ја себе не замишљам у тенку са Жерардом Депардјеом, Силвијом Берлусконијем и Вауром!… Мислим да свако ко има минимум интелигенције у свету не може да верује да су ти људи заиста опасни“, закључио је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ