Русија и САД обнављају војну сарадњу

19-09-2015 10:48:39 | | / vostok.rs |


Руски министар одбране Сергеј Шојгу и секретар одбране Сједињених Америчких Држава Ештон Картер договорили су се да поново успоставе контакте између војски двеју држава, изјавио је министар одбране Русије.

Руски и амерички шефови министарстава одбране такође су разговарали о ситуацији на Блиском истоку и сложили се да су становишта њихових држава која се тичу ситуације у региону умногоме слична, рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Руско Министарство одбране је саопштило да су разговори са САД на тему Сирије показали да САД и Русија имају заједничко становиште о већини тема о којима су разговарала двојица министара, пренела је агенција РИА Новости.

Последњи разговор између америчког и руског министра одбране догодио се у августу 2014. године, кад су разговарали Шојгу и тадашњи амерички министар одбране Чак Хејгел.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је данас да ће Русија размотрити могућност да пошаље своју војску у Сирију, ако Дамаск то буде тражио.

Министри одбране САД и Русије су разговарали први пут у последњих више од годину дана, а тема је била криза у Сирији, саопштило је америчко Министарство одбране.

Портпарол Пентагона Питер Кук је изјавио да су Ештон Картер и руски министар Сергеј Шојгу одржали конструктиван разговор и да су причали о темама код којих интереси двеју земаља теже истом циљу.

„Двојица министара су се договорили да додатно разговарају о механизмима за разрешење конфликта у Сирији и о борби против Исламске државе“, наводи се у саопштењу Пентагона, а пренео је Ројтерс.

Телефонски разговор између Картера и Шојгуа је трајао око 50 минута, објавило је америчко Министарство одбране.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут