Америка би могла да смањи подршку сиријској опозицији

18-09-2015 04:51:45 | | / vostok.rs |


Администрација председника САД Барака Обаме разматра могућност смањивања трошкова за припрему сиријске опозиције за борбу против Исламске државе, пренео је „Волстрит џурнал“ позивајући се на званичне изворе у Министарству одбране.

Медији преносе да Пентагон уместо програма обуке бораца, вредног пола милијарде долара, намерава да формира мању групу бораца способну да учествује у авионским нападима Ратног ваздухопловства САД.

Према подацима листа, предлог изнет у Пентагону предвиђа да програм вредан 500 милиона долара буде замењен „скромнијим напорима, усредсређеним на стварање групе специјално тренираних бораца, способних да учествују у авионским нападима Ратног ваздухопловства САД“.

Саопштено је и да Бела кућа разматра могућност да прихвати предлоге Русије у вези са преговорима о Сирији. Истовремено, Бела кућа хоће да обнови међународне преговоре, усмерене на постизање резолуције о сиријском оружаном сукобу, саопштава лист.

Према подацима „Волстрит џурнала“, питање о промени програма обуке бораца сиријске опозиције вероватно ће у петак разматрати чланови Обаминог кабинета.

Раније је заменица министра одбране САД Кристин Вормут изјавила да САД у овом тренутку обучавају око сто бораца „умерене“ сиријске опозиције. Генерал у оставци Џон Ален, координатор за борбу против терористичке организације Исламска држава, саопштио је да САД планирају да обуче до 15.000 бораца опозиције.

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. У њему је, према подацима УН, погинуло више од 200.000 људи. Војсци лојалној влади супротстављају се одреди бораца који припадају разним оружаним формацијама. Најактивнији су борци екстремних организација Исламска држава и Фронт Нусра.

Јединствени фронт борбе против Исламске државе не постоји: с организацијом се боре званичне војске Сирије и Ирака, међународна коалиција на челу са САД (која је засад ограничена на ваздушне нападе), као и Курди и либански и ирачки шиитски војници. У борбеним дејствима погинуле су стотине хиљада цивила, а неколико милиона је избегло.