Песков: Русија ће размотри слање војске у Сирију ако Дамаск то затражи

18-09-2015 04:36:18 | | / vostok.rs |


Тешко је хипотетички размишљати о учешћу руских војника у операцији против Исламске државе, али ће руководство Руске Федерације размотрити такав захтев Дамаска, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Молба сиријског руководства да руски војници учествују у војним операцијама заједно са сиријским, ако до ње дође, биће разматрана у билатералним контактима, саопштио је Песков.

Шеф сиријске дипломатије у четвртак је изјавио да би сиријско руководство могло да замоли Москву да Оружане снаге Руске Федерације учествују у заједничкој борби против тероризма, ако то буде неопходно.

Изасланик Сирије у Уједињеним нацијама је такође раније рекао да је Русија имала пуно право да бомбардује Исламску државу на њеној територији.

„Ако буде такве молбе, онда ћемо га у оквиру билатералних контаката и дијалога, природно, разматрати. За сада је тешко о свему томе хипотетички говорити“, рекао је Песков новинарима у петак.

Грађански рат у Сирији траје од 2011. године, при чему се влада председника Башара Асада бори против бројних опозиционих партија и милитантних група, попут ИД и Фронта Нусра.