САД, Русија и Кина на челу листе војних држава

17-09-2015 04:32:03 | | / vostok.rs |


САД, Русија и Кина чине тројку најмоћнијих војних држава на свету у 2015. години, показује глобални индекс војног капацитета, заснован на истраживању стручњака портала „Глобал фајерпауер“.

Према листи која је сачињена на основу више од 50 фактора, укључујући количину војне технике и размере инфраструктуре, Русија и Кина минимално заостају за САД, чије је лидерство у великој мери засновано на обиму војних расхода.

Прво место на списку, као и прошле године, заузимају оружане снаге Сједињених Америчких Држава. Кључни фактор за лидерство САД јесте обим војних расхода који премашује сличне показатеље у Русији и Кини, без обзира на смањење буџета Пентагона са 612 милијарди на 577 милијарди долара.

Пекинг на одбрану троши више од Москве, али „Глобал фајерпауер“ оцењује да је руски војни потенцијал већи када је реч о броју јединица технике. На пример, Русија има 15.398 тенкова наспрам 9.150 тенкова колико их има Кина.

Четврту позицију на листи заузима још једна чланица БРИКС-а, Индија. Међу европским земљама најбоље је оцењена Велика Британија, која је на петом месту, а у првих десет су ушле и Француска, Немачка и Турска.

Методологија прорачуна је заснована на више од 50 фактора, међу којима су трошкови за одбрану, капацитет ваздухопловних и поморских снага, обим искоришћавања природних ресурса и логистичке особености земаља, број морских лука и активних аеродрома, као и развијеност путне мреже. Важну улогу у прорачунима играју и људски ресурси.

У рејтинг не улази нуклеарни потенцијал држава, као ни карактер војног и политичког лидерства.