Aмерика неће насамарити Русију

16-09-2015 12:36:15 | | / vostok.rs |


Бомбардовање Либије и евентуално свргавање Муамера Гадафија била је лекција за Русију, и Москва неће дозволити да Сирија сада падне у руке САД, јавља иранска телевизија.

Русија схвата да је сиријска власт на челу са Башаром ел Асадом и његовом војском тренутно најбоља светска опклада за победу над Исламском државом и за доношење стабилности на Блиски исток, тврди Брајан Бекер, национални координатор коалиције „Одговор“ групе.

Сирија је била дугогодишњи руски савезник, са својим политичким и економским односима који трају већ деценијама. И Русија и Кина су се уздржале од гласа по питању Либије, дозвољавајући САД, Британији и Француској да прогурају идеју да Гадафи мора да иде. То је, заузврат, довело Либију у стање неповратног хаоса.

Грешка направљена у вези са Либијом натерала је Русију да схвати значај очувања Асада на власти. Само је Асад у стању да држи земљу под контролом, спречавајући ИД да преузме читав регион, рекао је Бекер.

„Када погледате шта се дешава у Сирији, јасно се види да су руске власти у праву и да су влада Башара ел Асада у Сирији и сиријске народне армије најефикасније снаге у борби против ИД“, рекао је аналитичар, а преноси иранска телевизија.

„Ако САД заиста сматра ИД егзистенцијалном претњом, зашто онда не би америчке власти подржале Асада у његовој борби против исламских терориста? То не би требало да буде никаква велика мудрост“, закључио је Бекер.