Руска пшеница потискује америчку са светског тржишта

14-09-2015 09:13:18 | | / vostok.rs |


Русија и САД, два највећа светска произвођача пшенице, годинама се међусобно боре за потрошаче. Користећи предности слабљења националне валуте и пада превозних такси, руски извозници продају житарице 16 одсто јефтиније од америчких произвођача.

Док се америчка доминација на глобалном тржишту смањује током последње две деценије, испоруке из руског црноморског региона се повећавају. Чак и традиционални амерички купци пшенице све чешће купују руске производе, пише агенција „Блумберг“.

Пад цена нафте озбиљно је погодио руску привреду. Рубља је изгубила 45 одсто своје вредности. Међутим, то је помогло да извоз постане конкурентнији и да се поједине земље, као што су Мексико и Нигерија, окрену куповини руске пшенице.

„Руска пшеница је много јефтинија. Све више пшенице ће се увозити из Русије. Највећи део пољопривредног становништва Нигерије не може себи да приушти да купује производе од америчке пшенице“, наглашава Гафај Усман, службеник амбасаде Нигерије у Москви.

Конкуренцију на тржишту појачава и неколико последњих родних година које су препуниле складишта житарица.

Према подацима Међународног савета за житарице, данас су створене највеће залихе пшенице за последњих 30 година, што утиче на цену пшенице у Чикагу, Паризу и руском лучком граду Новоросијску. На робној берзи у Чикагу прошлог месеца цена пшенице је пала на најнижи ниво од 5. маја — 4,63 долара за бушел.

Нигерија, највећа привреда Африке и једна од главних купаца америчке пшенице, два пута је за последњих пет година смањила своје наруџбине из САД. Према подацима америчког Министарства пољопривреде, 17 одсто своје пшенице Нигерија купује од Русије и Украјине, док је до пре две године куповала само 1 одсто.

Мексико је смањио увоз пшенице од свог северноамеричког суседа за 7,5 одсто прошле године, док је продаја од почетка ове тржишне године (почела 1. јула 2015) пала за 29 одсто. Црноморски регион је повећао извоз на мексичко тржиште са 0 на 12 одсто за последње две године.

Министарство пољопривреде САД предвиђа да ће Русија ове године извести рекордних 23 милиона тона житарица, што је нешто мало мање од очекиваног извоза из САД — 25,2 милина тона. Удео Америке на глобалном тржишту житарица смањен је на 16 одсто ове са 30 одсто из 2008. године.

„За сада конкурентност је на страни Русије. У овом тренутку не видим САД као главног извозника пшенице на светско тржиште“, изјавио је Штефан Фогељ, шеф одељења за истраживање пољопривредних производа „Рабобанк“ (Лондон).