Шојгу: Државе без добре ваздушно-космичке одбране ризикују да остану без суверенитета

12-09-2015 11:03:35 | | / vostok.rs |


У савременим условима, државе које немају поуздану ваздушно-космичку одбрану - ризикују да изгубе суверенитет, упозорио је генерал армије Сергеј Шојгу.

Руски министар одбране притом је нагласио: „Ток и исход будућих битака и ратова ће опредељивати углавном окршаји у ваздушно-космичкој сфери. Зато је неопходност парирања претњама у тој сфери била основни разлог што је руководство Русије донело одлуку о формирању новог рода Оружаних снага - Ваздушно-космичких снага (ВКО)“.

Шојгу је - говорећи пред колегијумом Министарства одбране РФ - још додао:

„Водеће државе света на развој ваздушно-космичке одбране траше знатан део својих војних буџета. Ми смо зато већ изанализирали резултате свих наших изненадних провера борбене готовости, других маневара и тренинга, као и резултате војно-научних истраживања - да бисмо предузели адекватне и ефикасне мере парирања туђим средствима ваздушно-космичких напада“.

Руски министар војни открио је да ће руски ВКО имати три подсистема: извиђање и упозоравање на ваздушно-космичке нападе, уништавање непријатељских снага и средстава ваздушно-космичког напада и - управљање ВКО.

Шојгу је на крају подвукао: „Наша ВКО мора функционисати под једним руководством, по јединственим замислима и плановима и унутар јединственог оквира управљања“.