Откривен нови људски предак

12-09-2015 09:47:19 | | / vostok.rs |

Ово откриће могло би променити досадашња сазнања о томе како се развијала људска врста


Научници у Јужноафричкој Републици објавили су како су открили нову врсту људског претка, а ово откриће могло би променити досадашња сазнања о томе како се развијала људска врста.

Врсту су назвали Хомо наледи, а име је добила по пећини Рајзинг стар у којој су пронашли 15 костура, односно више од 1550 фосилних остатака људи у разном добу, од мале деце до одраслих чланова заједнице. Ово је откриће с налазишта Диналеди највеће оваквог типа у Африци, а остатке су открили још пре две године.

Ли Бергер, који је водио истраживање, за ББЦ је рекао како верују да је наледи међу првим припадницима наше врсте и да је могао живети у Африци и до пре три милиона година. Такође, сматра се да би наледи могао бити 'мост' између двоножних примата и људи. Оно што је највише изненадило научнике је управо откриће о ономе шта су радили у пећини.

Након две године проучавања фосила и контекста у којем су их пронашли, закључили су да је овај хоминин сахранио мртве чланове своје заједнице у пећини. Сматрало се да је ово карактеристично само за нас, људе, али нови докази показују супротно.

Ли Бергер

Били су високи око метар и по и тешки тек 45 килограма, али мозак им је био мален, тек величине поморанџе. Научници наводе како ова врста показује запањујућу комбинацију карактеристика везаних за аустралопитека и људе, што је досад било непознато. У опису врсте наводе како је имао људске руке, али прсни кош карактеристичан за мајмуне и примитивну карлицу.

- Хомо наледи изгледа као један од најпримитивнијих чланова наше врсте, али има и изразито људска обележја - довољна да га сврстамо у род људи - рекао је Џон Хок, професор антропологије са Универзитета Висконсин. Тако су им и прсти били слични нашим, али су ипак били закривљени као код ранијих предака.