Најмоћнији нуклеарни реактор на свету гради се у Русији

11-09-2015 03:17:27 | | / vostok.rs |


Руски реактор на брзим неутронима биће покренут 2020. године. У њему ће се изводити пројекти неопходни за развој глобалне атомске енергетике.

Један од главних догађаја у светској атомској науци последњих година догодио се у петак. У руском граду Димитровграду је званично почела изградња најмоћнијег светског вишенаменског истраживачког нуклеарног реактора на брзим неутронима МБИР, у којем ће се изводити пројекти неопходни за развој глобалне атомске енергетике.

Реактор МБИР гради се на простору Државног научног центра Руске Федерације — „Научно-истраживачког института за нуклеарне реакторе“.

МБИР ће бити најмоћнији међу активним, изграђеним и пројектованим истраживачким реакторима у свету. Његова термална снага биће 150 мегавата.

На бази новог реактора планирано је да се подигне Међународни истраживачки центар где ће, пре свега, бити проучавани нови видови нуклеарног горива, конструкциони материјали и расхладне течности. Реактор ће бити коришћен и у производњи радио–изотопа за разне намене, као и за медицинска истраживања.