Ко подноси лажне извештаје Обами о ИД?

11-09-2015 09:21:30 | | / vostok.rs |


Више од 50 америчких обавештајних аналитичара жалило се да високи војни званичници подносе лажне извештаје у којима умањују реалну моћ Исламске државе и огранка Ал Каиде у Сирији, у складу са „ружичастим“ јавним ставом Беле куће да САД побеђују у рату против тих група, преноси сајт „Дејли бист“.

„Канцер се шири на високом нивоу обавештајне команде“, наводи амерички новински портал, позивајући се на изјаву неименованог војног званичника.

Револт обавештајних аналитичара достигао је врхунац када су два висока аналитичара у америчкој Централној команди у јулу потписала и послала писану притужбу генералном инспектору у Министарству одбране.

У притужби, коју је подржало још 50 аналитичара, каже се да су у извештајима, укључујући неке који су представљени у брифинзима председнику Бараку Обами, ИД и огранак Ал Каиде у Сирији описани као слабији него што аналитичари верују да јесу, прецизира „Дејли бист“.

Према директиви Канцеларије директора америчке националне обавештајне службе, која надзире 17 америчких обавештајних агенција, аналитичке процене не смеју бити искривљене услед одређеног политичког става, агенде или аудиторијума, наводи АФП.

Ако су процене заиста искривљене, то би могло да помогне у објашњењу зашто се јавне оцене о напретку над милитантним активистима толико разликују, закључује француска агенција.