Вукадиновић: Протести који следе средиће хаос на црногорској политичкој сцени

10-09-2015 07:48:01 | | / vostok.rs |


Само неколико дана након представљања истраживања, по којем су водећи политички субјекти у Црној Гори Демократска партија социјалиста и Демократски фронт, Ђорђе Вукадиновић политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли, за ИН4С каже да је фрапиран медијском и политичком сценом која је, прљавија и од оне у Србији.

Вукадиновић за ИН4С говори о разлозима зашто су се поједини медијско-политички центри бесно острвили на истраживање, како би, како каже „превентивно застрашили и одбили људе који су учествовали и који намеравају да учествују“ у регионалном истраживачком пројекту.

Након презентације истраживања јавног мњења у Подгорици, какви су вам утисци о процесима у Црној Гори?

- То је очигледан пораз свих, а највише, разуме се, власти која или није имала слуха или воље да интегрише и демократизује црногорско друштво. Посебно сам фрапиран медијском сценом која је, ако је то уопште могуће, гора и прљавија чак и од оне у Србији. Уосталом, и главни актери те прљавштине су исти.

Приметно је било игнорисање медија, блиских режиму, самог истраживања, да би се потом, након реакција у јавности, покушала дискредитација резултата и учесника. Сматра те ли да у свему томе има, можда и политичке позадине или незадовољства?

-Управо о томе говорим. Рејтинзи странака су ту, заправо, најмање битни и највише променљива категорија. Али најважнији и, нажалост, несумњив налаз из тог истраживања јесте да је Црна Гора политички страховито подељено друштво и да грађани имају веома мали степен поверења у њене институције, а посебно у демократске процедуре и изборни процес. А ови напади које помињете очигледно долазе из једног истог неформалног медијско-политичког центра који већ дуго година узурпира власт у Црној Гори, а однедавно и у Србији, и који реагује нервозно на сваки наговештај љуљања или угрожавања те њихове апсолутне власти. Зато су се тако бесно острвили на ово истраживање, не само да дезавуишу резултате, него и да превентивно застраше и одбију људе који су учествовали и који намеравају да учествују у овом регионалном пројекту. А сличне нападе очекујем и у Србији.

Да ли је узрок пада повјерења у демократске процесе и владајуће политичке странке, у случајевима какво је хапшење будванске групе и сукоби између коалиционих партнера у власти?

- Није сасвим јасно шта је ту чему узрок, а шта последица. Али је потпуно јасно, а и резултати истраживања које смо презентовали на то указују, да већина грађана Црне Горе та хапшења мање доживљава као пример функционисања правне државе, а више као политички обрачун у врху власти.

Најављено је да је у току прикупљање нових података са терена, какве резултате ту очекујете, и да ли ће близина најављених опозиционих протеста, додатно уздрмати рејтинге на политичкој сцени ЦГ?

- Сасвим је јасно да ће поменути протести, како год се завршили, имати огроман утицај на политичке процесе у Црној Гори, па и на односе политичких снага. У сваком случају, чини се да догађаји иду у правцу радикализације и поларизације на два супротстављена блока, што актуелна власт очигледно жели да избегне тако што непрестано цепка опозиционе странке и производи сопствену „конструктивну опозицију“. Најављени протести ће вероватно допринети рашчишћавању и поједностављењу црногорске политичке сцене, на којој сада влада потпуни хаос са мноштвом микрополитичких субјеката са којима власт увек лако може да манипулише.


КАТЕГОРИЈЕ