Ишћенко: Порошенко и може кренути у „поход на Москву”, али – до ње неће стићи

10-09-2015 12:00:01 | | / vostok.rs |


Украјински председник Петар Порошенко јавно је поменуо три могуће варијанте разрешења конфликта у Донбасу. Једна од њих подразумева: украјинску офанзиву на Доњецку и Луганску Републику која се завршава победом Кијева и претвара у „поход на Москву”.

Ауторитетни зналац Украјине – Ростислав Ишћенко, председник Центра за системске анализе и прогнозе – овим поводом је одмах упозорио: „Кренути у офанзиву на руску престоницу – уопште не значи стићи до ње”.

Ишћенко је у наставку нагласио: „Порошенко је, у начелу, у праву јер у свакој ситуацији постоје три излаза: одступати, наступати и ништа не чинити. Међутим, украјински лидер није прецизирао чиме се свака од ових варијанти може завршити за Кијев”.

Међу Порошенковим сновима је и „успостављање украјинске власти” над деловима Донбаса који су сада у саставу Доњецке и Луганске Републике.

Ишћенко указује да се о „успостављању украјинске власти” говори у споразуму Минск-2, али истиче:

„У том споразуму уопште не пише да ће бити успостављена Порошенкова власт или власт украјинских нациста. Минск-2 подразумева промене у уставу Украјине и њено претварање у децентрализовану државу. У принципу, може се радити о формирању меке конфедерације фактички независних држава, зато што Минск-2 претпоставља да ће ДНР и ЛНР имати право на спољне економске везе, а још – у суштини – право на своје оружане снаге које ће се називати народним милицијама. Другим речима: да ће имати управу која ће бити независна од Кијева”.

Ишћенко је чак уверен да Порошенко – уколико заиста реализује Минск-2 више неће бити на челу Украјине.

Према његовим речима, чак и ако на територији Донбаса буде успостављена формално украјинска државност, неформално ће она ипак припадати Доњецкој и Луганској Републици.

"Пошто Порошенко не жели, а и не може да реализује Минск-2, сва размишљања о виртуелним могућностима не значе ништа. Порошенко је начелно изнео варијанте развоја догађаја које су могуће, али их није могуће реализовати са позиција којих се држи кијевска власт: за Кијев доброг излаза напросто нема. За Порошенка лично – најбоље је да негде побегне, да не могу да га нађу” – процењује Ишћенко.

Да подсетимо: Порошенко је – поред сценарија са „походом на Москву” – поменуо још два.

Други: подићи ограду око Донбаса и препустити (ДНР и ЛНР) територије које контролишу. Сам Порошенко је ову варијанту за себе искључио и додао да никоме ни комадић украјинске земље неће дати.

Трећи: успостављање украјинске власти и суверенитета у Донбасу преко реализације споразума из Минска.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут