Русија помаже Дамаску у складу са законом

10-09-2015 11:55:39 | | / vostok.rs |


Русија пружа подршку Сирији строго у оквирима међународног права и већ постојећих билатералних уговора, навео је извор из сфере војно-техничке сарадње са иностранством, а преноси „Комерсант“.

Како је саопштио саговорник листа, „у овом моменту је у току или је при крају испорука неколико контингената артиљеријског оружја, као и ракетних лансера, оклопних транспортера БТР-82А и војних камиона ’урал‘, неопходних за вођење локалних борбених дејстава и пребацивање личног састава сиријске армије“.

Он је нагласио да се све испоруке изводе „у складу са међународним правом, уз поштовање свих формалности и у оквиру одговарајућих уговора“ које су потписале владе Русије и Сирије.

У Москви су уверени да ће то Сиријцима суштински помоћи у борби против терористичке организације „Исламска држава“ на територији те земље.

„Сви наши уговори у области војно-техничке сарадње са Сиријцима су апсолутно законити. Имамо у виду ситуацију у том региону и тамо испоручујемо само оно оружје које не може бити искоришћено против других земаља. Све што они имају усмерено је искључиво на заштиту граница и на борбу са терористима“, нагласио је раније генерални директор „Рособороноекспорта“ Анатолиј Исајкин.

У Министарству иностраних послова Русије су потврдили да Москва наставља сарадњу са Дамаском у уобичајеном режиму.

Како је навела званична представница тог Министарства Марија Захарова, Москва „никада ништа није тајила на тему војно-техничке сарадње са Сиријом“.

„Ми одавно испоручујемо Сирији наоружање и војну технику. Радимо то у складу са билатералним уговорима и потпуно у складу са међународним правом“, рекла је Захарова.