Винстон Черчил, као младић, добио батине у Београду од Воје Танкосића

13-10-2013 12:56:01 | | Србин/ mojenovosti.com |

У време Бурског рата (1899-1902) србско јавно мњење се окренуло против Енглеске. Увређен што су се Срби усудили да критикују политику његоведомовине, Винстон Черчил, млади новински дописник, написао је текст у коме је са презиром говорио о Србима и Србији. Воја Танкосић, тада млади официр а неколико година потом чувени четнички војвода, обећао је да ће надобудног Енглеза пребити чим му падне шака.

Прилика се убрзо указала. О овом догађају пише Александар Дероко, у књизи “Мангуплуци око Калемегдана“:

“Винстон пролази Оријент експресом кроз Београд, где воз застаје неколико сати. Черчил одлучи да протегне ноге и разгледа престоницу о чијим је житељима тако лоше писао. У ресторану код „Грчке краљице“ одлучује да се освежи. Та вест се брзо прочула. Обавештен је о томе и млади поручник Танкосић. Дојурио је у кафану као без душе, испсовао и ишамарао надобудног Енглеза, тако да га је морала жандармерија отпратити до воза. Инцидент је након званичних извињења изглађен, а касније, због каријере коју је начинио Черчил, о томе се није смело ни говорити.”

Занимљиво је да Черчил због још једне епизоде из младости није има пуно разлога да по добром памти Србе. Његова мајка, Џени, била је позната по бројним љубавним аферама. Један од њених љубавника био је и србски краљ, Милан Обреновић.