Вештачки подстакнут егзодус избеглица

08-09-2015 01:30:00 | | / vostok.rs |


Директор Института примењених политичких студија Григориј Добромелов сматра да се ситуација на Блиском истоку није драстично погоршала за последњих неколико месеци, колико траје избегличка криза, и додаје да је потпуно јасно да је масовни прилив избеглица вештачки подстакнут.

„Наравно, постоји озбиљна опасност да под маском јадних избеглица на територију Европске уније продру и терористи Исламске државе. С обзиром да хаос на границама ЕУ управо погодује продирању свих илегалних миграната и избеглица и никакве специјалне службе не могу да преконтролишу море људи које надире, и да евентуално нађу терористе међу њима“, рекао је Григориј Добромелов за радио Спутњик.

Према његовим речима, буде ли Европа макар мало показала да је спремна да дугорочно помогне и трајно прихвати избеглице, њихов даљи масовни егзодус више нико неће моћи да спречи.

„Контролишући све водене прелазе, односно луке и пристаништа, Европска унија може аутоматски да спречи нарастајућу кризу. Али, јасно је да неким политичким силама ова ситуација унутар Европе, а и ван ње, веома одговара. Политички бонуси им иду на руку“, сматра политиколог.

По мишљењу Григорија Добромелова, Вашингтон уопште не реагује на избегличку кризу.

„Било који позив упућен САД да прихвате део избеглица до сада је остао без одговора, јер је Америка себе увек видела као посебну, моћну државу. А сада, у условима кризе са мигрантима у Европи, та изолационистичка политика биће доминантнија. САД имају довољно сопствених проблема са мигрантима из Мексика, са којима они иначе не знају шта да раде, без обзира на већ подигнуте зидове. САД сигурно неће учествовати у решавању проблема Европе и прихватању сиријских избеглица“, рекао је политиколог.