Путин „прелази у офанзиву“ у Сиријском конфликту

07-09-2015 11:43:17 | | / vostok.rs |


Председник Руске Федерације Владимир Путин критиковао је политику Запада на Блиском истоку, али је, без обзира на то, руски лидер спреман на сарадњу са Вашингтоном ради постизања мира у региону, пише немачки „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Како наводи ДВН, Владимир Путин је на Источном економском форуму у Владивостоку „прешао у офанзиву“ у сиријском конфликту, изјавивши да је Москва спремна да помогне западним земљама у борби против терористичке организације Исламска држава.

„Ми у Русији смо још пре неколико година говорили да, ако наши такозвани западни партнери буду водили погрешну политику у регионима муслиманског света, на Блиском истоку и у Северној Африци, то ће довести до проблема огромних размера“, наводи лист речи руског председника.

Аутор чланка сматра да сада није јасно да ли ће се Русија непосредно мешати у кризу на Блиском истоку и у каквом обиму, јер нова бомбардовања могу само погоршати „невоље цивилног становништва“.

„Москва наставља да тражи политичко решење кризе. Руска страна уверава да је Асад спреман за изборе и Путин позива сиријску опозицију да учествује у мирном решавању конфликта“, закључује лист.