Пакистан – трећа светска нуклерана сила?

07-09-2015 10:32:46 | | / vostok.rs |


Два америчке „тинк-тенк“ организације прошле недеље су објавиле извештај о нуклеарном програму Пакистана под називом „Нормални нуклерани Пакистан“. У њему се наводи да ће Пакистану, уколико настави са досадашњим темпом повећавања свог нуклеарног арсенала, бити потребно само десет година да постане трећа светска нуклеарна сила, после САД и Русије.

И док се Пакистан тренутно налази на шестом месту у свету по величини нуклеарног арсенала, иза САД, Русије, Француске, Кине и Велике Британије, медији наводе речи високог званичника из Владе те земље који тврди да су пројекције у извештају преувеличане и да је Пакистан једна „одговорна нуклеарна држава“.

Према подацима Федерације америчких научника, Пакистан располаже са око 120 бојевих глава, док их Индија има око 110. Међутим, уколико Пакистан настави да масовно гомила нуклеарни арсенал, то може задати главобоље њеном суседу — Индији.

Према речима Тобија Далтона, једног од аутора извештаја, постоји извесна склоност ка застрашивању у Индији, која, како каже, потиче од политичке елите у земљи како би се ублажили технолошки и војни притисци за већим нуклеарним арсеналом.

Коаутор извештаја Мајкл Крепон каже да остаје отворено питање да ли ће Индија на све ово одговорити повећањем свог нуклеарног арсенала.

„Имајући у виду историјску конкуренцију САД и СССР-а претпоставили бисмо да хоће. Међутим, Њу Делхи не размишља на такав начин“, истиче Крепон.

Говорећи о индијском нуклеарном програму, Далтон примећује да већина активности те земље није орјентисана према Пакистану, већ према Кини.

Истовремено, Крепон напомиње да је стопа раста кинеског нуклеарног арсенала мања од стопе раста арсенала Пакистана. Подаци Федерације америчких научника показују да Кина тренутно располаже са 250 нуклеарних бојевих глава.

Међутим, стручњаци се слажу у једном — могућност да дође до трке у нуклеарном наоружању између Индије и Пакистана је мало вероватна, чак и ако Пакистан одлучи да у наредним деценијама значајно повећа свој нуклеарни арсенал.