Амерички новинар оптужује „Њујорк тајмс“ за антируску пропаганду

04-09-2015 11:39:13 | | / vostok.rs |


Амерички новинар Роберт Пери, познат по својим истраживањима, оптужио је „Њујорк тајмс“ за антируско и пропагандно извештавање о Украјини. Аналитичар наводи да амерички лист дозвољава само једну тачку гледишта на украјинску кризу.

Према мишљењу листа, за све је крива Русија, чак и за недавно крвопролиће испред украјинског Парламента, када је националиста из партије „Слобода“ бацио гранату међу полицајце.

Аналитичар „Конзорцијум њуза“ Роберт Пери наводи да чланак у „Њујорк тајмсу“, посвећен недавним нередима испред здања Врховне раде у Кијеву, представља још један пример „пропагандног извештавања о украјинској кризи“.

Пери наглашава да се у писању о догађајима у Украјини „Њујорк тајмс“ придржава само једне тачке гледишта: све што се дешава у тој земљи од фебруара 2014. године, после „славне народне револуције“, јесте сукоб „продемократски настројених украјинских идеалиста“ и етничких Руса који су у заблуду уведени пропагандом и који су постали „обезличени и спремни на убиство као да су роботи“.

У случају извештавања о недавним протестима против давања веће аутономије областима на истоку Украјине, амерички лист није одустао од свог „пропагандног преношења вести“, пише аутор.

Без обзира што су у тим немирима учествовали неонацисти и разни „националисти десног крила“ и што је гранату која је убила неколико људи бацио члан батаљона „Сич“, борбеног крила украјинске радикалне партије „Слобода“, „Њујорк тајмс“ је јасно дао на знање да је и у тој ситуацији, по њиховом мишљењу, „истински злочинац“ председник Русије Владимир Путин.

Како наглашава новинар, у извештавању о украјинској кризи амерички лист игнорише све доказе који сведоче о томе да је у фебруару 2014. године државни преврат у Кијеву произашао из подршке САД. Поред тога, лист не обраћа пажњу на улогу украјинских националиста како у свргавању законито изабраног лидера Украјине Виктора Јануковича, тако и у нападима на Русе који живе у Украјини.

„’Њујорк тајмс‘ је установио само једну допустиву тачку гледишта на ту кризу: за све је крив Владимир Путин“, закључује Роберт Пери.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут