Чепурин: Запад има проблем са логиком

04-09-2015 09:05:08 | | ТАНЈУГ/ vostok.rs |


Србиjа jе воjно неутрална земља и у интересу jе српске воjске и српске безбедности да сарађуjе и са Западом и са Истоком, оценио jе руски амбасадор у Србиjи Aлександар Чепурин.

На питање зашто поjедине западне земље имаjу примедбе на заjедничке вежбе србских и руских воjника, Чепурин jе рекао да проблем умногоме jесте у логици Запада, коjа jе таква да jе "свака сарадња у воjноj сфери усмерена против некога, док Русиjа истиче да jе међународна сарадња неопходна за jачање борбене приправности воjске и за проширење узаjамног разумевања у свету“.

"Спремна за ратовање, увежбана воjска jесте гаранциjа мира у земљи“, додао jе Чепурин.

Према његовим речима, Србиjа jе земља коjа jе приjатељска током векова и има блиски менталитет, заjедничку веру, историjу, културу.

"Jака Србиjа jесте темељ мира у региjи Западног Балкана. Tо се потврђуjе и овим корацима коjе Београд предузима у последње време, пружаjући руку помирења своjим суседима“, рекао jе Чепурин.

Kако jавља "Спутњик", он jе додао да "Русиjа никада ниjе стављала примедбе Србиjи у вези са активним развоjем њене сарадње и воjним вежбама са западним земљама, СAД, НATO".

"Географска позициjа омогућава Београду да сарађуjе паралелно и са Истоком и са Западом, и са севером и са jугом“, рекао jе руски амбасадор.

Oн сматра да jе раниjе постоjала доминациjа Запада у свету и да се може рећи да се целим светом управљало из jедног центра.

"Mеђутим, сада се ствари мењаjу и постоjи мноштво обjективних разлога да ће се оваj процес развиjати. Србиjа може потпуно да обезбеди своjу сигурност ван блокова. Jош више од тога, таква безбедност ће бити много поузданиjа. Сарадња са Русиjом jе природна jош и због тога што већина Срба види у Русиjи и у руском народу блиског и jасног партнера и приjатеља“, закључио jе Aлександар Чепурин.

фото Танјуг, С. Радовановиц, архива