Проблем избеглица: Европа да учи од Русије

03-09-2015 08:33:27 | | / vostok.rs |


Земље Европске уније требало би да науче од Русије како се решава проблем избеглица, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова.


„Хтела бих да вас подсетим на цифре, али надам се да их и сами можете наћи — када је реч о напорима Русије да размести на својој територији више од 900.000 људи из Украјине. Више од 400.000 њих су квалификовани као избеглице. Ти људи су овде добили кров, храну и негу — ми пролазимо кроз то и све међународне организације које се баве људским правима немају замерке према Руској Федерацији“, рекла је Захарова.


„Мислим да Европа, у принципу, може од нас да научи нешто у вези са тим питањем“, додала је она и навела да се Русија према питању миграната не односи само теоретски. „Ми из сопственог искуства знамо да је то тако буквално из догађаја од ове године“, закључила је Захарова. Према њеним речима, очигледно је да миграциона криза представља „последицу неодговорности и непромишљене политике смењивања политичких режима у региону“.

„Сваки дан, као и ви, гледам ужасавајуће кадрове онога што се дешава с потоцима избеглица у Европи. Данас сам видела како ти људи, који су дошли тамо, већ почињу да рађају децу на улицама. Можете да замислите у каквим условима. Када јуришају на возове, све то подсећа на ситуацију после Другог светског рата. Наравно, размере још нису сасвим такве, али по динамици, по тренду, веома су сличне. Искрено говорећи, са чуђењем и с веома великом бригом видимо беспомоћност Европске уније по питању прилива избеглица из земаља Блиског истока и Северне Африке“, рекла је Захарова.