Порошенко изгубио контролу над антируским фронтом

03-09-2015 07:56:11 | | / vostok.rs |


Уставна реформа и могућност давања аутономије Донбасу изазвали су огорчење међу украјинским националистима и прозападним политичарима. Украјински председник Петро Порошенко не контролише десничарске снаге и „не може да мобилише цео фронт антируских странака да следе његову политику.

Лист „ДВН“ подсећа да је током немира испред зграде Парламента у Кијеву повређено 125 особа, укључујући и чланове Националне гарде, као и да је један припадник снага реда погинуо од експлозије бачене гранате.

Међу повређенима су били и француски новинар и украјински ТВ репортер. ОЕБС је позвао власти у Кијеву да истражи нападе на новинаре, наводи се у чланку.

Како преносе новине, бес међу националистима је изазвала скупштинска расправа о специјалном статусу за регион Донбаса. Врховна рада је са 265 гласова посланика у корист предложених амандмана на Устав Украјине одобрила планове Владе, којима се обезбеђује посебан статус источним деловима земље.

Међутим, недавно истраживање је показало да многи прозападни посланици, укључујући и бившу премијерку Јулију Тимошенко, не подржавају уставне реформе. Давање посебног статуса Доњецком и Луганском региону изазвало је жестоке протесте, иако је аутономија Донбаса једна од централних одредби Минског споразума.

Ситуација у Украјини постаје све теже за Запад, јер Порошенко више не може да мобилише антируске странке да следе његову политику.

Примера ради, десничарска екстремистичка организација „Десни сектор“ отела се контроли пре неколико месеци демонстрирајући бруталну силу против полиције и најављујући отварање новог фронта у земљи.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут