Налазите се на страници > Почетна > Економија > ММФ похвалио Србију

ММФ похвалио Србију

02-09-2015 11:21:05 | | / vostok.rs |


Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф оценио је да програм ММФ-а у Србији доноси добре резултате и истакао како је ММФ ревидирао раст БДП-а Србије на 0,5 одсто јер очекује да ће се тај раст у наредном периоду убрзати. Министар финансија Душан Вујовић истиче како најважнији задаци тек предстоје.

„Постојао је страх да ће велико фискално стезање каиша ове године наштетити расту, али уместо тога видели смо раст, као и повећање запослености и пад незапослености“, рекао је Руф, а преноси Танјуг.

Наглашава да је инфлација остала на истом нивоу, а да је девизни курс стабилан.

„ММФ је ревидирао највишу пројекцију раста БДП-а на 0,5 одсто и очекујемо да ће се у средњорочном периоду тај раст убрзати. То ће, наравно, зависити од даљих здравих потеза у макроекономској политици и од интензивираних структурних реформи које ће побољшати функсионисање економије“, нагласио је Руф.

Мисија ММФ-а је, како је додао, постигла договор са властима Србије на нивоу тима, а у вези са другом ревизијом аранжмана са Србијом и прецизирао да то сада треба да одобре и руководство и Извршни одбор ММФ.

„Очекујемо да ће састанак борда бити средином октобра, након чега ће сви детаљи у вези са договореном политиком бити објављени на нашем веб-сајту“, истакао је Руф.

Понавља како су фискални резултати добри и да је побољшана наплата прихода, док су инвестиције у земљи ниже него што је очекивано.

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да су разговори са ММФ-ом успешно завршени, да су резултати добри, а економија расте.

„Ово су резултати рада владе и премијера. Од скоро вероватног банкрота дошли смо до сређених финансија, до унапређена у фискалном дефициту и прешли смо од рецесије која је претила у позитиван раст економије“, подсетио је Вујовић.