Нушић преузео кључеве града и завео смехократију

30-08-2015 09:25:14 | | / vostok.rs |

У варошици подно планине Голије почео фестивал у част највећег србског комедиографа. На ивањичкој манифестацији под мотом "Смех као лек", очекује се 50.000 посетилаца


Нигде се у Србији не слави Бранислав Нушић као у вароши подно Голије, у коју је по казни "слао" своје јунаке. Претња "Бићеш виђен за Ивањицу!" њен је најпознатији маркетиншки слоган, а фестивал "Нушићијада", најпопуларнији бренд.

Ове године овенчан је и европским престижним признањем. Да буду виђене у Ивањици утркују се познате личности, али и гости из свих крајева Србије. Шести обновљени фестивал културе, забаве и чаршијског духа "Нушићијада" отворен је у петак под мотом "Смех као лек", а према процени организатора на "терапији" се очекује преко 50.000 посетилаца. Његов почетак традиционално је озваничен примопредајом кључева града између председника општине, Миломира Зорића и славног комедиографа, кога свих ових година поносно, главом и брковима, игра глумац Милан Милосављевић. Без избора, а и зашто би када је "непобитно утврђено" да има 99 одсто подршку грађана, укинуо је демократију и завео смехократију. Забранио лоше распoложење, проблеме, бољке, свађе. А на радост кафеџија, и фајронт! Обећао је, пензије и плате неће повећавати, али ни смањивати. Имао је и поруку за крај: - Ко се не буде придржавао строгих правила, биће виђен из Ивањице!



Зоран Митровић повео своје унуке Вању и Јану. Праве мале даме у дугим хаљинама и са лепезама одушевљене су овом обновљеном "Нушићијадом", а поготово оним што је за њих приређено на малој сцени. Деда, ипак, тврди да је она стара, од пре три деценије била боља. - Све што је вредело у култури тадашње Југославије гостовало је у Ивањици. Гуча је тада имала 5.000 гостију, а ми 15.000, а данас су они много измакли!

Тридесетогодишњи Иван Васовић поносан је на слику која ових дана иде из Ивањице. - "Нушићијада" је аутентична, јединствена. Није вашарска, са роштиљом, шатрама, певаљкама, пивом... Доказали смо и да паланке попут наше могу да направе квалитетну манифестацију!

Ове године у организацију "Нушићијаде" укључило се стотинак младих волонтера. Међу њима Душан Караклајић (11) и Јована Аксић (12). Срећни су, кажу, што и они нешто могу да припомогну. Сестре Смиља (13) и Сара Пацић (10) кажу да воле да обуку хаљине какве су носиле њихове прабаке, и да осете дух давних времена!

Током Нушићеве смехократије Ивањица постаје огромна позорница. Са сцене "Округло, па на ћоше" емитовано је специјално издање популарне емисије "24 часа" са Зораном Кесићем, тимом часописа Њуз.нет, Сергејом Трифуновићем, Петром Божовићем. Богат је и позоришни репертоар (позоришта "Бошка Буха", Шабачко позоришта, Арт продукција и Београдско драмско, Аматерско позоришта младих Ивањице...). За Ивањицу "виђени" су: Милан Гутовић, Небојша Дугалић, Милан Прљета, Иван Јефтовић, Милош Влалукин, Виктор Савић.

Богатством не заостаје ни музичка сцена: Владо Георгиев, "Биг бенд" РТС-а, "Мостар севдах ријунион", "Луз Азул", квартет "Камелеон"...



Лековите су и изложбе - дечје карикатуре "Мали Пјер" и оне Предрага Кораксића Коракса. Поред ње, у градском парку, затичемо потомка славног комедиографа, Небојшу Нушића. - Ово је посебан фестивал. По посвећености Ивањичана, али и по томе што су га покренули и износе млади. Невероватно је колико воле Ивањицу, и колико су поносни на њу!

Први дан смехократије, обилат догађањима, крунисао је концерт Владе Георгиева. Оргнизатори кажу, није било посећенијег. Река младих слила се из суседних градова. Популарни кантаутор и шоумен "запалио" Ивањицу, али и она њега. Толико, да је одлучио да направи селфи са публиком и окачи га на Инстаграм.

У препуним кафићима, кафанама, ресторанима, уз живу свирку и тамбураше, веселило се до ране зоре. Ивањичани нису морали да слушају прогнозу. Знали су да ће небо бити ведро док траје "Нушићијада". Када је Нушићу предавао кључеве града, први човек Ивањице чинио је то са осмехом: - Знам ја тебе, ти после три дана побегнеш и вратиш кључеве!

ГОСТИ ИЗ РОСТОВА


Гост Нушићијаде први пут била је и делегација из Ростова са којима се Ивањица побратимила у јуну. Била је то прилика за забаву, али и разговоре о привредној, туристичкој и културној сарадњи.

Овдашњи "поданици" поздравили су одушевљено тродневну владавину новог-старог смехократе! Попут епидемије, смех и добро расположење разлили су се препуним улицама Ивањице. Проносили су их најмлађи, костимирани нушићевци, али и њихови родитељи, баке, деке...