Путин забринут акцијама украјинске војске у Донбасу

30-08-2015 08:39:49 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору са канцеларком Немачке Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом изразио забринутост гранатирањима насељених места које украјинска војска изводи у Донбасу, саопштила је прес-служба Кремља.

„Владимир Путин је изразио забринутост наставком гранатирања насељених места Донбаса од стране украјинских снага безбедности и нагомилавањем оружаних снага Украјине дуж линије разграничења“, каже се у саопштењу.

У телефонском разговору посебно је наглашена потреба за успостављањем директног дијалога између Кијева и представника Доњецка и Луганска, као и за укидањем финансијско-економске блокаде Донбаса, информисао је Кремљ.

Председник Русије је потврдио да „нема алтернативе политичком решавању конфликта на основу потпуне реализације Минског споразума“ и истакао важност спровођења уставне реформе у сарадњи са Доњецком и Луганском.

„Током разговора су размењена мишљења везана за спровођење локалних избора у регионима Украјине на јесен 2015. године. Разговарали су и о основним аспектима даљег рада у оквиру ’Нормандијског формата‘, укључујући разговоре министара иностраних послова и припрему новог сусрета на вишем нивоу“, каже се у саопштењу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут