Руска црква спремна да замени увозну храну

28-08-2015 02:51:32 | | / vostok.rs |


Манастирска домаћинства планирају да у руске градовеиспоручујумоцарелу, рибу, поврће и друге производе, пише лист „Известија“.

Према подацима листа, манастири су већ почели да повећавају свој асортиман сирева, укључујући такве врсте као што су моцарела, рикота, качота. Они су почели да се баве узгојем рибе и проширили су обрадиве површине на којима саде поврће.

„Известија“ су разговарале са оцем Ефремом Мухиним из Валамског манастира у Карелији. Према његовим речима, након увођења санкција против Русије манастирска домаћинства су почела да производе више врста производа, укључујући и пастрмку.

Отац Ефрем је навео да је раније манастирска пастрмка долазила у рафове продавница у Санкт Петербургу и Мурсманску област преко посредника који се баве прерадом рибе. Сада Валамски манастир планира да изгради сопствене погоне за прераду који ће омогућити да производи директно буду испоручени на тржиште.

По мишљењу свештеника, руски производи ће поново постати конкурентни. Пре санкција је било профитабилније куповати у иностранству, због чека су многи манастири намерно смањивали производњу.

Према речима свештеника Романа Багдасарова, манастирска домаћинства обнављају традицију помагања људима производњом хране у тешко време.

Багдасаров је навео да манастири могу да дају свој допринос у процесу замене производа из иностранства. До сада су они, обично, своје производе продавали локалном становништву и нису сарађивали са великим трговинским ланцима.