ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА ПО „БРАЋИ КАРАМАЗВИМА“

03-10-2013 11:32:54 | | / mojenovosti.com |

На сцени Бољшег театра премијерно је изведена поставка Петербуршког тетатра балета Бориса Јејфмана „С ону страну греха“који има за основу роман Достојевског „Браћа Карамазови“.

Аутор балета се овим делом обраћа савременој омладини која је агресивнија и разузданија него што су то били савременици Достојевског.

Јејфман не крије да међу младима и креативном класом многи нису читали Достојевског и отуда је балет максимално илустративан и у њему се одржава окружујућа реалност и „депресивно-болесна суштина „ што је посебно наглашено у сценама са Грушењком и Фјодором Павловичем,а што се може косити са неким појмовима поетике традиционалног балета, оцењују руски медији.

Неки руски балтекси критчари као посебно успело истичу убацивање у ткање балета легенде о Великом Инквизитору:у улози Христа се појављује Аљоша , а супростављен њему је Иван чије покрете поткрепљује балетски колектив , безлична маса народа , сиви, псолушни робови.

За музичку основу узета су дела класичних композитора, допуњена циганским напевима.
Руски медији наглашавају да се према осавремењавању класичних дела, а посебно према балету „С ону старна греха „ може односити на различите начине, али га у сваком случају треба погледати, уколико за то постоји могућност.