Војска Србије између НАТО партнерства и словенског братства

21-08-2015 04:10:14 | | / vostok.rs |

Из Русије нису стигле примедбе због сарадње Србије и НАТО-а


У дану када је Братислав Гашић сарадњу са САД оценио као „најдоминантнију”, из Москве је стигла вест о заједничкој вежби падобранаца Русије, Белорусије и Србије.

Министар одбране Братислав Гашић и амбасадор САД Мајкл Кирби у Бујановцу су, где припадници Војске Србије и Националне гарде Охаја завршавају реконструкцију вртића и музичке школе, дали још један допринос, како се Гашић недавно изразио„најдоминантнијој” војној сарадњи Србије и САД. Заједнички обилазак војника на терену, ангажованих на пројекту „Хуманитарна асистенција”, обавила се по Кирбијевом позиву упућеном Гашићу током сусрета у Министарству одбране у понедељак.

Тај састанак уследио је одмах по Гашићевом повратку из Русије, где је присуствовао финалу тенковског биатлона на којем су србски тенкисти постигли импресиван резултат – треће место (одмах иза Русије и Кине), у конкуренцији војски 13 држава. Србски министар одбране састао се са руским колегом Сергејом Шојгуом, истакавши да је војна сарадња достигла ниво „одличних и општих односа две земље”. Шојгу је том приликом бившем и садашњем србском војном аташеу уручио медаље „за борбено пријатељство”.

Било је то у суботу, а Гашић је већ у понедељак, одмах по повратку у кабинет, примио Кирбија истакавши да је сарадња са САД „најдоминантнија у односу на остале партнере из света”. Своју оцену поткрепио је чињеницом да половину свих међународних вежби Војске Србије спроводи у сарадњи са САД.

Међутим, док је Гашић хвалио Кирбију србско-америчке војне односе, из Русије је у медије „процурела” информација да му је Шојгу предложио одржавање заједничких тактичких вежби руских и србских ваздушнодесантних специјалних снага. Истине ради, та вежба се и раније помињала – и то када су подаци о њој објављени у Белорусији. Наведено је да ће се вежба руских, белоруских и србских специјалаца одржати на подручју Новоросијска, као и да ће војници по десанту форсирати реку а затим увежбавати дејства на планинском терену, укључујући и преживљавање у природи.

Најава вежбе по повратку Гашића и припадника ВС из Русије, подстакла је портпаролку Европске комисије Мају Коцијанчић да се огласи.

– Заједничке војне вежбе Србије и Русије послале би погрешан сигнал у садашњим околностима јер Брисел очекује да Србија делује у складу са обавезама и процесу приступања ЕУ – изјавила је Коцијанчићева у уторак.

Исте вечери огласило се Министарство одбране Србије саопштењем са насловом „Министарство одбране развија најбоље односе са свим државама”. Истакнуто је да Србија води „балансирану” спољну политику у складу са прокламованом војном неутралношћу, четири стуба спољне политике и дефинисаним националним интересима. Половина саопштења односи се на „најразвијенију” и „најсадржајнију” сарадњу са САД, уз објашњење да сарадња са Русијом није „ни приближно” на нивоу сарадње са другим државама.

Можда по броју активности војна сарадња са Русима није на нивоу оне са САД, али је због ангажовања људства и технике сигурно за војнике и грађане ефектнија – такмичење тенкиста, прошлогодишњи десант руских падобранаца у Срему и србских у Русији, медаље „за борбено пријатељство”...

Било је и раније, у јавности не баш примећене сарадње са Русима. Тако је пре годину дана група специјалаца ВС завршила обуку у Ваздушнодесантној академији у Рјазању а ова вест дискретно је објављена на сајту Војске Србије, без уобичајеног слања саопштења медијима. Слична пракса задржала се и данас. Министарство одбране није одговорило на питање „Политике” у вези са актуелном војном сарадњом са Русијом па новинарима преостаје да се о међународним активностима ВС информишу на основу извештавања руских и белоруских медија.

Стиче се утисак да Министарство одбране, вероватно због сарадње са Западом кроз програм НАТО-а Партнерство за мир, не жели да превише афирмише војне вежбе са Русијом. Истовремено, шира јавност за боравак америчких војника у Србији сазна малтене случајно, као што је то било пре неколико дана када је генерал Љубиша Диковић обилазећи пункт за мигранте код Прешева свратио и до Бујановца где се срео са припадницима Националне гарде Охаја. Да ли због зазирања од реакција домаћег јавног мњења или нечег другог, тек Министарство одбране не истиче посебно ни несумњиво добар пројекат „Хуманитарна асистенција” који се спроводи још од 2009. године (радови се увек организују у мањим срединама), као ни неке друге сегменте сарадње Србије и САД, односно НАТО.

Иначе, и амерички падобранци су били на вежби у Србији, додуше било је то још 2011. године. У међувремену су многе америчке војне делегације, од подофицира до генерала, посетиле Министарство одбране и Војску Србије која редовно учествује на вежбама НАТО-а и партнера у Немачкој.

За разлику од ЕУ која је јавно критички реаговала на војну сарадњу Београда и Москве, из Русије нису стигле такве примедбе због сарадње Србије и НАТО-а.

Активни и у мисијама ЕУ

Војска Србије учествује у више војних мисија ЕУ. Чак 16 официра и подофицира ангажовано је у мисији „Аталанта”, сузбијању пиратерије уз обалу Сомалије. У мисији обуке припадника државних институција Сомалије ангажовани су штабни официр и медицински тим (укупно пет припадника ВС), док су у мисијама ЕУ у Малију и Централноафричкој Републици такође ангажовани трочлани, односно петочлани медицински тим.

М. Галовић