Путин: Енергетски партнери Русије могу да буду сигурни у реализацију планова и испорука

21-08-2015 11:07:11 | | / vostok.rs |


Партнери Русије у сфери енергетике могу да буду сигурни да ће сви планови бити реализовани, изјавио је председник РФ Владимир Путин на отварању тунела „Шесхарис-Грушоваја”.

Данас је Владимир Путин пустио у рад технолошки тунел „Шесхарис-Грушоваја” који ће заменити претходни тунел, који је био у употреби 50 година, наводи агенција РИА Новости.

„Такво обнављање производних фондова је залог ефикасног, стабилног рада предузећа, благовременог извршавања обавеза из извозних уговора од стране наших фирми, тако да наши партнери могу да буду сигурни да ће бити реализовани сви планови” — изјавио је шеф руске државе.

Комплекс „Шесхарис”, који припада деоничарском друштву „Черномортрансњефт”, налази се у Новоросијску и последња је тачка магистралних нафтовода „Трансњефти” (руске компаније-монополисте за транспорт нафте) на југу Русије. За претовар кроз луку Новоросијск нафта се скупља у комплексима „Шесхарис” и „Грушоваја”, при том „Грушоваја” подноси главни терет захваљујући великој „базену” за чување нафте и нафтних деривата. Два индустријска комплекса - „Грушоваја” и „Шесхарис” - налазе се на 12 километара један од другог.

„Черномортрансњефт” је 2012. године приступио великој реконструкцији комплекса за претовар „Шесхарис”. Планирано је да се радови на модернизацији заврше до 2025. године. Услед велике реконструкције смањиће се дужина технолошких цевовода, али ће се повећати капацитет робних резервоара. Реализација инвестиционог програма ће омогућити да се прошири списак производа за претовар: „Шесхарис” ће моћи да прима и складишти нафту, мазут, дизел и бензин.

Пре отварања тунела, шеф руске државе је из хеликоптера разгледао објекте транспортне инфраструктуре Јужног федералног округа, као и градњу моста преко Керчког мореуза.

Путин је потврдио да рок завршетка изградње моста, који спаја континенталну Русију с полуострвом Крим, остаје непромењен - децембар 2018. године. И затражио да мост буде звршен – о року.