Космонаут снимио „вилењака“ из орбите

21-08-2015 10:26:34 | | / vostok.rs |


Летећи преко Централне Америке овог месеца, космонаут је направио дивну фотографију вечерњег неба изнад Земље осветљене огромним црвеним млазевима електромагнетних пражњења познатих као „вилењак“.

На фотографији, насталој 10. августа у Међународној космичкој станици, могу се видети месец и масивна олуја, а изнад олујног облака је црвенкаста појава, која је слична севању.

Стив Камер, са универзитета Дјук, за Националну Географију је појаснио како ова појава настаје:

„То су варнице настале у горњим слојевима атмосфере, изнад олујних облака, који су праћени севањем муња испод њих. Јаке муње стварају електрично поље, а када је оно довољно велико, јавља се варница која се одбија на горе“.



Дејв Мошер са „Тич инсајдера“ запазио је нешто на фотографији насталој 10. августа:

„Обратите пажњу на (љубичасте) пипке који се издижу од (бело-плаве) олује све до (црвене) светлости ’вилењака‘. Формира се појава која највише личи на електричну лутку или марионету“.

Варница добија црвену боју због азота који плута високо у Земљиној атмосфери. Прасак електрицитета узрокује да гас емитује црвено светло.



„Вилењаци“ се могу проширити на висину од 50 миља у удаљености од неколико километара. Иако су веома чести, ретко када буду фотографисани, изјавили су у „Тич инсајдеру“.

Невреме производи ову појаву једном или двапут у минуту, али сваки бљесак траје само неколико милисекунди. „Вилењаке“ је веома тешко видети са земље, јер су обично замагљени од долазеће олује.