Захарова: Американци нису наши непријатељи

20-08-2015 09:53:34 | | / vostok.rs |


У интервјуу објављеном новинама „Комсомољска правда“, Марија Захрова, портпаролка руског Министарства спољних послова, објаснила је да упркос покушајима америчких власти да учврсте непријатељство према Русији међу својим људима, Американци сами нису непријатељи Русије.

У интервјуу, чија је циљна група руска публика, Захарова је одговорила на питање о томе да ли је хвалисање председника Обаме о санкцијама значило да „Обама прецизира и да су САД генерално наши непријатељи?“

Портпаролка је објаснила да „САД нису Обама“.

„Америку чине људи који живе у тој земљи. Проблем лежи у чињеници да садашње руководство Америке покушава да наметне антируска осећања својим људима. Али Американци као народ нису наши непријатељи“, рекла је она.

Што се тиче коментара председника Обаме, Захарова је истакла да сматра да је „изненађујуће да се шеф државе, човек који себе сматра цивилизованом особом, поноси тиме што наноси штету другима“.

„Увек сам веровала да треба да будемо поносни кад чинимо добро за људе. Ово је први пут да сам видела овако нешто у модерној дипломатији“, додала је она.

Обамини коментари, изречени током годишњег обраћања председника раније ове године, одјекнули су како међу руским званичницима, тако и међу обичним Русима. Заменик премијера Дмитриј Рогозин је брзо одговорио на коментар шалећи се да је Обама био „сањар“ јер је мислио да је „руска привреда је ’у ритама‘ захваљујући САД“, док је посланик Франц Клинцевич рекао да коментари нису били случајност, јер су дошли у време историјске прекретнице, када Русија разуме своје интересе у глобалном политичком и економском систему.