Москва: МХ17 постао предмет наручене пропаганде

19-08-2015 10:29:50 | | / vostok.rs |


Москва сматра да су пад „боинга“ на истоку Украјине и истрага о тој несрећи постали инструмент наручене пропаганде против Русије.

„Већ другог дана после несреће чули смо од САД да знају ко је оборио авион. Уочи годишњице трагедије, амбасадор САД у Русији Џон Тефт поновио је да имају ту информацију. Уколико постоји земља која све зна, зашто се подаци о томе не објављују? Зашто се не пруже докази“, рекла је у интервјуу „Комсомољској правди“ представница руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

„Постоји такав појам као што је ’наруџбина‘. Управо таква пропаганда је наручена против Русије, без обзира на то шта се тамо заиста десило“, додала је шефица прес-службе МСП Русије.

Према њеним речима, прикупљају се информације којима се може „оцрнити“ Русија, као и да „никоме није до истине — зашто су ти људи погинули“.

„Испада да је најважније да се одмах покаже да је крив онај са ким имаш несугласице“, казала је Захарова и додала да је Русија спречила оснивање суда за ту несрећу, како би била избегнута њена политизација у Савету безбедности УН.

„Притисак САД се уочава свугде и све што видимо резултат је огромног притиска супер сила на све актере“, рекла је она.

Захарова је том приликом рекла да „САД нису Обама“.

„САД су људи који насељавају ту земљу. Проблем је у томе шта актуелно америчко руководство покушава да наметне свом народу антируски модел перцепције света. Међутим, САД као држава и Американци као народ нису наши непријатељи“, навела је она.

Савет безбедности Уједињених нација није изгласао формирање трибунала који би се бавио „истраживањем“ узрока пада малезијског авиона МХ17 након што је Русија одржала обећање да ће ставити вето на нацрт резолуције.

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнз“, који је летео из Амстердама у Куала Лумпур, срушио се 17. јула прошле године недалеко од Доњецка. Погинуло је 283 путника и 15 чланова посаде, а који су били грађани десетина држава. Једна од главних претпоставки јесте да је авион срушен ракетом земља-ваздух или ваздух-ваздух.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут