Балканске земље граде гасовод "Тесла"

19-08-2015 10:20:16 | | / vostok.rs |


Министри спољних послова Мађарске, Србије, Македоније и Грчке могли би на јесен потписати меморандум о изградњи гасовода од Турске до Аустрије, пишу „Ведомости“.

Састанак се очекује у септембру. Планирано је да буде донета одлука о припреми студије изводљивости, потврдио је листу представник гасне компаније FGSZ која ће бити задужена за цевовод на територији Мађарске. Гасовод су назвали „Тесла". Прва седница радне групе за пројекат одржана је 25. јуна, саопштио је представник МИП Мађарске. Пројекат, на чију копију се позива лист, већ је предат на разматрање Европској мрежи системских оператера-испоручиоца гаса (ENTSOG) за добијање статуса пројекта од заједничког интереса.

Газопровод Тесла је планирано да буде пуштен у рад 2019. године. Његова снага ће износити 27 милијарди кубних метара, а дужина — 1300-1400 километара. Прелиминарна цена ће износити 4-5 милијарди евро. Са територије Грчке постоји могућност да буде изграђен крак према Италији. У том случају, јачина грчког дела ће износити 42 милијарде кубних метара, наводи лист. Планирано је да у Теслу стиже гас, не само из „Турског тока", већ и из гасовода TANAP (Трансанадолијског гасопровода), навео је представник МИП Мађарске. Тесла ће моћи да ради и у реверсном режиму.

Саговорници листа наводе да без гаса из „Турског тока" пројекат Тесла неће бити изграђен: азербејџански гас из ТАНАП-а није довољан за Теслу, сматрају они. Статус од заједничког интереса је потребан како би добили новчана средства из европских фондова, тврди један од учесника пројекта. Тесла има и свог конкурента — словачки пројекат Eastring који треба да прође од Турске преко Бугарске и Румуније, пише лист.

Министар енергетике и природних ресурса Турске Танеп Јилдиз изјавио је данас да је послао руској страни пројекат споразума о „Турском току", преноси Ројтерс. Према његовим речима, у овом тренутку се чека одговор руске стране.