Киjев спрема велику офанзиву у Донбасу

18-08-2015 08:40:56 | | / vostok.rs |


Русија сумња да Украјина спрема нову офанзиву против Народне војске, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Кијев спрема жестоку фазу специјалне операције у Донбасу коју планирају да заврше до октобра ове године, истиче заменик начелника штаба корпуса Народне милиције ЛНР Игор Јашченко.

„Оно чему сведочимо јесте да влада у Украјини покушава да подстакне раст напетости путем неких невероватних и лудих изјава“, рекао је Лавров на конференцији за штампу у Москви.

Он је нагласио да такве врсте изјава говоре о тежњи украјинског лидера да „подржи русофобију на Западу и одвуче пажњу од своје неспособности да испуни то што је потписао“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је такође изразио забринутост поводом спровођења мировног споразума из Минска.

„О том проблему редовно разговарам са својим колегама, па сам неки дан разговарао са америчким државним секретаром Џоном Керијем и шефом немачке дипломатије Франк Валтером Штајнмајером“, рекао је он.

Током протекле ноћи у две области источне Украјине дошло је до сукоба између украјинских снага и устаника у којима је погинуло неколико цивила, саопштавају две стране.

Према речима Јашченка, Кијев спрема жестоку фазу (специјалне операције) коју планира да заврши до октобра, јер „украјински војници нису научили да ратују по јесењим клизиштима“.

Он тврди да ће украјинске снаге безбедности бацити у ватру јединице обучаване током важења Минског споразума, које могу створити доста проблема устаницима.

„Чак и ако украјинска армија претрпи велики пораз, медији ће преносити о великим успесима офанзиве. Тема рата се активно намеће. Није случајно што Порошенко одржава војне савете и на њима уопште не говори о споразуму из Минска“, закључио је Јашченко.

У Доњецку је током ноћашњег бомбардовања украјинских снага безбедности оштећена школа, шест кућа и гасовод.