Русија забранила продају три америчка вина

18-08-2015 08:35:06 | | / vostok.rs |


Руска служба за заштиту права потрошача Роспотребнадзор забранио је продају три врсте америчких вина, у којима је пронађена концентрација опасних хемикалија.

Организација је саопштила да је забрана уследила због „кршења прописа у области санитарног и епидемиолошког здравља становништва“, а односи се на забрану продаје сувог црвеног вина Geyser Peak Merlot, чији је произвођач винарија „Гејзер пик“, слатког белог вина Crane Lake Moscato компаније „Крејн лејк“, и полусуво бело вино Gnarly Head Chardonnay винарије „Деликато фемили“.

„Пакети поменутих америчких алкохолних производа, који нису у складу са важећом законском регулативом, су повучени из оптицаја“, саопштио је Роспотребнадзор на свом сајту, додајући да ће и даље наставити са активностима контроле и надзора.

Роспотребнадзор наводи да је испитивањем у поменутим алкохолним пићима утврђено присуство фталата и пестицида бифеназата.

Хемикалије фталати су, како се наводи у саопштењу, веома опасни и могу да проузрокују функционалне и друге органске промене централног и периферног нервног система, утичу на ендокрини систем, као и да изазову рак и неплодност код мушкараца и жене.